Brstični golaž s polento



Meni je to zelo ljuba jed. Ima močan okus in s prilogo polente je tu za mene krog zaključen. Je preprosto, dostopno in hitro pripravljeno kosilo ali večerja.

Uporabim:
  • 0,5 kg brstičnega ohrovta
  • 2 korenja (po želji)
  • 1 čebulo
  • 1 žlica drobljenih ovsenih kosmičev
  • 1 žlica sladke paprike
  • 1 žlica paradižnikovega pireja ali po želji paradižnikovega koncentrata
  • sol, poper, česen, čili, kumina, lovorov list, majaron (tega vsega po malo in po okusu)
  • 3 žlice olivnega olja
Ostalo: (tu ne znam napisati količinsko, pač po občutku skuhajte poletno)

Čebulo narežemo na koščke, popražimo na olju. Dodamo očiščen in po želji narezan brstični ohrovt (lahko tudi celega), naribano korenje, kosmiče, sladko papriko, sol, kumino, majaron, lovor in zalijemo z vodo – od 1/2 litra do 1 litra vode (odvisno od tega kako gost golaž želite, je pa bolje manj na začetku in potem vodo dodajati glede na želeno).

Ko zavre kuhamo cc 20 minut, dodamo paradižnikov pire, česen in suh čili (po želji).
Prevremo še cc 10 minut in jed je gotova.


Na krožniku poleg se odlično poda polenta. Prav tako se poda polnovredni riž. Meni npr. s testeninami ta jed ne gre dobro.

Solata tu meni paše rdeča pesa ali zeljna solata. Seveda pa vsak po svojih željah in okusih.

Dober tek!


Pripis:
Kosmiče drobljene lahko že kupite (Lidl, Špar, Hofer…) lahko pa jih drobite sami, če npr. želite gostiti s kamutovimi kosmiči, jih pač zdrobite v mešalniku. Uporabi se lahko tudi moka… nekateri ne želijo zgoščeno in tudi to je super. 
Res je, da je tu brstični ohrovt precej skuhan, ko ga jem samostojno ga kuham na sopari in zelo malo časa.
Tu pri tej jedi pač pretiravam s kuhanjem, da postane bolj kremasto vse skupaj. 



Komentarji