![]() |
Link na oddajo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174455114 |
STRJENKA, KI SVA JO S TEO POSTREGLI V ODDAJI DOBRO JUTRO.
Za 500ml strjenke to je za 4 osebe:
- 500 ml vode
- 2 - 3 topaz jabolka
- Agar agar
- Šep kurkume
- Trsni sladkor ali katero koli drugo sladilo (sladkor zmeljem v kavnem mlinčku, da je sladkor v
- prahu)
- Vaniljev sladkor
- Pomarančna lupinica (uporabim sušeno BIO)
Krema:
- Čez noč namočeno
o 150g mandljev (ki jih na hitro pokuhamo, da jih lažje olupimo)
o 100 g indijskih oreščkov
o 4 datlje
- Sok pol limone
- Minimini ščepec soli
- 0,5 – 1 dcl ovsenega mleka ali vode (po želji)
- Lahko dodate tudi nekaj rastlinske sladke smetane, če želite. Ni pa potrebna.
Prestice:
Ko želimo jed postreči, pol ure prej spečemo prestice iz listnatega testa. Pečemo na 220°C nn 15 minut, oz toliko časa, da se lepo zapečejo.
POSIP/PRELIV:
- Mlet trsni sladkor
- Agavin sirup
POSTOPEK
Strjenka, pripravimo jo vsaj 4 ure preden postrežemo:
Jabolka olupimo, narežemo na male koščke in jih kuhamo v 300ml vode. Dodamo sladkor in vaniljev
sladkor, pomarančno lupinico ter kurkumo. Kuhamo jih 5 minut.
Nato odstavimo z ognja in zmiksamo s paličnim.
Nato v 200 ml vode zavremo, vkuhamo agar agar po navodilih in ga vremo 2-3 minute (oziroma, da se razpusti). Vmešamo jabolčno zmes, še malo pokuhamo in prelijemo v 4 modelčke. Damo na hladno, da se strdi. Najbolje je za 4 ure v hladilnik. Saj mora biti strjenka, ko jo postrežemo res hladna.
Krema:
Čez noč namočene mandlje, datlje in indijske oreščke, odcedimo. Nato dodamo ostale suhe sestavine in malce tekočine.
S paličnim ali še bolje z blednerjem pričnemo delati kremo. Tekočino vlivamo
počasi. Dobiti moramo kremo podobno čvrsti sladki smetani. Preden jo postrežemo je najbolje, da jo ohladimo.
Lahko pa imamo že namočene oreščke čez noč v hladilniku in je krema, ko je pripravljena,
že hladna.
Postrežemo ohlajeno strjenko, ki jo izdatno obložimo s kremo oreščkov. Zraven postrežemo še tople
prestice.
Vse dobro vam želim - Minci
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.