Jabolčna strjenka s kremo iz mandljev in rahle prestice


Link na oddajo: http://4d.rtvslo.si/arhiv/dobro-jutro/174455114


STRJENKA, KI SVA JO S TEO POSTREGLI V ODDAJI DOBRO JUTRO.

Za 500ml strjenke to je za 4 osebe:
  • 500 ml vode
  • 2 - 3 topaz jabolka
  • Agar agar
  • Šep kurkume
  • Trsni sladkor ali katero koli drugo sladilo (sladkor zmeljem v kavnem mlinčku, da je sladkor v
  • prahu)
  • Vaniljev sladkor
  • Pomarančna lupinica (uporabim sušeno BIO)
Krema:
  • Čez noč namočeno
         o 150g mandljev (ki jih na hitro pokuhamo, da jih lažje olupimo)
         o 100 g indijskih oreščkov
         o 4 datlje
  • Sok pol limone
  • Minimini ščepec soli
  • 0,5 – 1 dcl ovsenega mleka ali vode (po želji)
  • Lahko dodate tudi nekaj rastlinske sladke smetane, če želite. Ni pa potrebna.
Prestice:
Ko želimo jed postreči, pol ure prej spečemo prestice iz listnatega testa. Pečemo na 220°C nn 15 minut, oz toliko časa, da se lepo zapečejo.


POSIP/PRELIV:
  • Mlet trsni sladkor
  • Agavin sirup


POSTOPEK

Strjenka, pripravimo jo vsaj 4 ure preden postrežemo:
Jabolka olupimo, narežemo na male koščke in jih kuhamo v 300ml vode. Dodamo sladkor in vaniljev

sladkor, pomarančno lupinico ter kurkumo. Kuhamo jih 5 minut.
Nato odstavimo z ognja in zmiksamo s paličnim.

Nato v 200 ml vode zavremo, vkuhamo agar agar po navodilih in ga vremo 2-3 minute (oziroma, da se razpusti). Vmešamo jabolčno zmes, še malo pokuhamo in prelijemo v 4 modelčke. Damo na hladno, da se strdi. Najbolje je za 4 ure v hladilnik. Saj mora biti strjenka, ko jo postrežemo res hladna.

Krema:
Čez noč namočene mandlje, datlje in indijske oreščke, odcedimo. Nato dodamo ostale suhe sestavine in malce tekočine.

S paličnim ali še bolje z blednerjem pričnemo delati kremo. Tekočino vlivamo
počasi. Dobiti moramo kremo podobno čvrsti sladki smetani. Preden jo postrežemo je najbolje, da jo ohladimo.

Lahko pa imamo že namočene oreščke čez noč v hladilniku in je krema, ko je pripravljena,
že hladna.

Postrežemo ohlajeno strjenko, ki jo izdatno obložimo s kremo oreščkov. Zraven postrežemo še tople
prestice.

Vse dobro vam želim - Minci

Komentarji