Kruh iz črne moke (T1100)


To je vsakdanji kruh pri nama. Potem pa po okusu včasih dodajam ali malce ajdove moke, koruzne, polnozrnate, ržene...

Uporabim:
  • 400 g črne moke – tip 1100
  • 380 – 400  ml vode (odvisno od moke) – topla voda
  • 2 žlici olivnega olja
  • Ostra moka za posip

Kvasna emulzija
  • Kocka kvasa
  • Čajna žlička soli


Kvasno emulzijo pripravimo dan poprej. Včasih sem komplicirala, glede temperature, sedaj pa se mi to ne da več. Zato dam kvas, 1 dcl vode in sol. Postavim v hladilnik za čez noč ali vsaj 6 ur.

Moko presejem, naredim luknjico in vlijem kvasno emulzijo, dodam olje in nato počasi dodam še preostanek vode, ki naj bo topla. Vmesim voljno testo, bolje mehkejše in se nato še malce moke dodaja.
Pustim vzhajati v pokriti posodi kakšno uro, nato kruh pregnetem in predenem v pehar, katerega dno sem posula z ostro moko.
Vklopim pečico na 180°C. Ko je pečica dovolj ogreta, testo obrnem na pekač (posut z ostro moko), zarežem in pečem 45 minut.

Če je hlebec večji pečem 1 ureo. Pri pol kilograma moke je 45 minut dovolj.

Vse dobro vam želim - Minci



Komentarji