Pizza, pogača, pizzete

Pizzete

Pizza

Pogača

Veličastni 3P :)
Pri vseh je od vsega najbolj pomembno testo, nadev pa si vsak prilagodi po lastni želji in okusu.





Testo za pizzo:
  • 400g črne moke
  • 100g koruzne moke
  • Kvas – 1 kocka
  • Sol
  • Olivno olje
  • 3,5 – 4 dcl voda (odvisno od moke)


Vso črno moko presejemo v večjo posodo, na sredini naredimo luknjico in vanjo razdrobimo kvas, dodamo 1 dcl vode. Počakamo 10 – 15 minut, da se kvas raztopi. Lahko pa ga tudi raztopite posebej v posodici. Nato dodajte preostalo vodo. Razlika v količini vode je odvisna od moke same.
Iz te črne moke, morate dobiti še pacavo, zelo voljno (ne tekoče) testo. Dodate 4 žlice olivnega olja in premešate. In nato dodajate z mešanjem koruzno moko. 

Dodobra ga pregnetemo, kar nekje 15 minut, lahko dlje. Ko testo dobi pravo okroglo obliko, ga postavim v pokriti posodi (posoda za vzhajanje) v hladilnik za 6 ur ali še bolje čez noč.

2 uri pred peko testo vzamem iz gladilnika, pregnetem in pustim, da se malce ogreje.
Nato ga predenem na peki papir in oblikujem zelo tanko podlago za pizzo. Ali pa ga oblikujem na pultu in predenem v pekač posut s koruzno moko.

Zatem se dodaja vse ostale sestavine.

Če takemu testu dodate začimbe, dobite super pogačo.
Tako pripravljeno testo sicer zahteva kar nekaj časa, vendar je nekaj čisto posebnega. Dela velike zračne mehurje. Je hrustljavo in obenem zelo mehko.

Pečem na 250°C priblično 15-20 minut oz, da je pečeno. To se z nožem proba ob strani.

Vredno poskusiti, ne bo vam žal.

Jedi na fotografiji imajo naslednje nadeve.

Pizzete:
Nič omake, le narezan paradižnik, na poru pražene gobe - lisičke in jurčki, črne olive, artičoke in pa sojin jogurt s kvasnimi kosmiči, origano, timijan, sol, čili.
Uala! 


Pizza:
Testo se zelo lepo razvleče, lahko ga valjate ali pa razvlečete

Pica, ki je nama daleč najbolj všečna v času jeseni, zime bolj no... vendar temperature so že tudi zrele za segedin
Črne olive, sitake gobe pražene na poru, špinača sveža, tanko rezana čebula, česen, artičoke... mmmm...
Testo pa s črno in koruzno moko.
Nariban tofu, preliv iz belega Valsoia namaza s kvasnimi kosmiči in olivcem.



Pogača:
Iz preostanka testa za pizzo, pa je danes po sprehodu v gozdu nastala tale "pogača". Malce močnejša malica
Prepognjeno testo za pizzo, notri namaz kvasni kosmiči, malce paradižnika, timijan, origano in pa nekaj lisičk, ki sva jih nabrala.
Hitro, dobro, pa še reciklaža


Vse dobro vam želim - Minci

Komentarji