Testo - pizza, pogača, sezamova pletenica - črna in koruzna moka


Testo za pizzo
  • 400g črne moke
  • 100g koruzne moke
  • Kvas – 1 kocka
  • Sol
  • Olivno olje
  • 3,5 – 4 dcl voda (odvisno od moke)

Opomba: Lahko uporabite katerokoli moko, ni nujno potrebna ta kombinacija, bolj pomemben je postopek priprave. :)


Vso črno moko presejemo v večjo posodo, na sredini naredimo luknjico in vanjo razdrobimo kvas, dodamo 1 dcl vode. Počakamo 10 – 15 minut, da se kvas raztopi. Lahko pa ga tudi raztopite posebej v posodici. Nato dodajte preostalo vodo. Razlika v količini vode je odvisna od moke same.
Iz te črne moke, morate dobiti še pacavo, zelo voljno (ne tekoče) testo. Dodate 4 žlice olivnega olja in premešate. In nato dodajate z mešanjem koruzno moko. 

Dodobra ga pregnetemo, kar nekje 15 minut, lahko dlje. Ko testo dobi pravo okroglo obliko, ga postavim v pokriti posodi (posoda za vzhajanje) v hladilnik za 6 ur ali še bolje čez noč.

2 uri pred peko testo vzamem iz gladilnika, pregnetem in pustim, da se malce ogreje.
Nato ga predenem na peki papir in oblikujem zelo tanko podlago za pizzo. Ali pa ga oblikujem na pultu in predenem v pekač posut s koruzno moko.

Zatem se dodaja vse ostale sestavine.

Če takemu testu dodate začimbe, dobite super pogačo.
Tako pripravljeno testo sicer zahteva kar nekaj časa, vendar je nekaj čisto posebnega. Dela velike zračne mehurje. Je hrustljavo in obenem zelo mehko.

Pečem na 250°C priblično 15-20 minut oz, da je pečeno. To se z nožem proba ob strani.

Vredno poskusiti, ne bo vam žal.

Komentarji