- Por
- 200 g očiščenih jurčkov
- 1 večje na drobno naribano korenje
- 1 žlica koruznega škroba
- 1 zelenjavna jušna osnova (kocka, uporabljam od Naturata)
- Poper, majaron, lovor, česen, pikica timijana
- 1 žlica belega Valsoja namaza
- 500 ml vode
- Olje
- Kuhan polnovredni riž in pira
Polnovredni riž in piro dodobra splaknemo z vodo in skuhamo
v rahlo osoljenem kropu.
OMAKA:
Na olju zarumenimo na tanke kolobarje narezan por, nato
dodamo jurčke, lovor in na blagi temperaturi pražimo 5 minut. Dodamo naribano
korenje in popražimo nekje 2-3 minut. Ko korenje malce premeni barvo, dodamo
žlico koruznega škroba, dodobra premešamo in zalijemo z vodo v kateri smo
raztopili jušno osnovo, ki jo lahko tudi izpustimo. Dodobra premešamo. Dodamo
začimbe timijan, majaron in poper.
Na blagem ognju kuhamo vsaj 5 minut, lahko tudi dlje. Če je
omaka pregosta dodamo še malo vode.
Ko je omaka lepo zgoščena dodamo še žlico namaza Valsoia ali
pa žlica katere koli druge rastlinske smetane za kuhanje. Premešamo. Dodamo
česen.
Odstavimo z ognja, vmešamo riž in piro, ter v pokriti posodi
pustimo počivati 10 minut.
Preden postrežemo izdatno posujemo z nasekljanim
peteršiljem.
Zraven se super poda na koščke narezana in popečena buča
maslenka, ter seveda skleda sveže solate.
Vse dobro vam želim - Minci
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.