Jurčki v omaki






Jesen mi je že od nekdaj najljubši letni čas. Je čas gob, kostanja, jabolk, hrušk, mladega zelja, buč ... Zaljubljena sem v barve jeseni in jutranje sprehode v gozdu.

Zelo imam rada goba na 1001 način. Ena od klasih pa je omaka z jurčki, ki jo lahko postrežemo z rižem, krompirjem, njoki ali testeninami. Preprosta priprava in poln okus.
  • Por
  • 200 g očiščenih jurčkov
  • 1 večje na drobno naribano korenje
  • 1 žlica koruznega škroba
  • 1 zelenjavna jušna osnova (kocka, uporabljam od Naturata)
  • Poper, majaron, lovor, česen, pikica timijana
  • 1 žlica belega Valsoja namaza
  • 500 ml vode
  • Olje
  • Kuhan polnovredni riž in pira


Polnovredni riž in piro dodobra splaknemo z vodo in skuhamo v rahlo osoljenem kropu.

OMAKA:
Na olju zarumenimo na tanke kolobarje narezan por, nato dodamo jurčke, lovor in na blagi temperaturi pražimo 5 minut. Dodamo naribano korenje in popražimo nekje 2-3 minut. Ko korenje malce premeni barvo, dodamo žlico koruznega škroba, dodobra premešamo in zalijemo z vodo v kateri smo raztopili jušno osnovo, ki jo lahko tudi izpustimo. Dodobra premešamo. Dodamo začimbe timijan, majaron in poper.
Na blagem ognju kuhamo vsaj 5 minut, lahko tudi dlje. Če je omaka pregosta dodamo še malo vode.
Ko je omaka lepo zgoščena dodamo še žlico namaza Valsoia ali pa žlica katere koli druge rastlinske smetane za kuhanje. Premešamo. Dodamo česen.
Odstavimo z ognja, vmešamo riž in piro, ter v pokriti posodi pustimo počivati 10 minut.
Preden postrežemo izdatno posujemo z nasekljanim peteršiljem.

Zraven se super poda na koščke narezana in popečena buča maslenka, ter seveda skleda sveže solate.

Vse dobro vam želim - Minci





Komentarji