Šmorn s suhimi brusnicami






Šmooooorn mmm, sladica 1000-ih okusov.
V osnovi uporabim te količine moke in tekočina, dodajam pa sveža naribana jabolka ali hokaido bučo, suhe slive, fige, kokos, marelice... oreščke.
Super dober je z datlji medjol in počez dodanimi praženimi sladkimi pistacijami... Kot sem napisala sladica 100-ih okusov :)
Pripravim pa ga tudi "na slano" in zraven skleda solate.

Uporabila sem:
  • 300 ml ovsenega mleka / sojinega mleka
  • 50 ml pomarančnega soka in sok ene limone
  • 200 g pirine moke
  • 20 g koruznega škroba
  • 1 čajna žlička vinskega kamna ali pecilni prašek
  • žlička kisa
  • 1/2 čajna žlička soli 
  • 2 žlici sladkorja / kokosov slakor
  • suhe brusnice
  • začimbe: ingver, kardemom, piment, kurkuma

Mokre sestavine in začimbe vmešamo skupaj (uporabimo polovico sladkorja, polovica ostane za na koncu, karamela).

Posebej združimo suhe sestavine, moka je še boljše, če jo presejemo.
Sestavine združimo skupaj, premešamo, pustimo stati 20 minut.
Mase ne stepamo, vendar moko vmešamo.

V ponev damo olje / kokosovo olje in dodobra segrejemo. Vlijemo maso, da dobimo za cc 5mm debelo palačinko (odvisno od velikosti ponve. V navadni ponvi naj bo debelina raje manjša cc 0,5cm) . Temperaturo malce znižamo in v pokriti ponvi pečemo "palačinko", jo obrnemo in do konca popečem v odprti ponvi. 

Ko je pečena tudi na sredini jo z dvema kuhalnicama nadrobimo in koščke še izdatno popražimo, čisto na koncu dodamo malce kokosovega ali trsnega sladkorja, da šmorn lepo karamelizira.

Postrežemo posuto s sladkorjem in prelito z agavinim sirupom.

Vse dobro vam želim - Minci 💚💚💚

Komentarji