Torta - jagoda / melisa





Testo delam po ustaljenem principu in sicer iz:
  • 300g moke (moko presejemo da je rahla) - ostra moka
  • 80g sladkorja v prahu
  • 0,5 dcl aqf – zelo ohlajeno in stepena (meni se najbolje obnese od čičerike iz Hoferja)
  • 350 ml sojinega mleka ali ovseno, lahko tudi voda (osebno mi najljubše sojino)
  • 1 dcl olja – navadno sončnično
  • 30g koruznega škroba +kurkuma (ščep dva za barvo)
  • 1x pecilni prašek ali vinski kamen
  • 2 žlici kisa
  • Ščepec soli
  • pest sveže melise narežem in s paličnim zmiksam v nekaj vode
Nadev:
  • 2 sojini smezani
  • 800g jagod (zamrznjene)
  • 1 veganska šlag krema - Špar
  • sladkor po želji
  • vanilja
Najprej stepem sojino smetano in šlag (kar v multipraktik dam na rezilo) ter odvzamem 4 žlice kreme za premaz torte-okrasitev, v ostalo smetano dam jagode in zmiksam. Vse delam v multipraktiku.
Če je krema preveč sočna dodam še malce šlagkreme (prah).


Postopek priprave testa:

Vodo čičerike stepemo v sneg. Ki mu proti koncu vmešamo še sladkor v prahu. Damo na stran.

Mokre sestavine damo v eno posodo, RAZEN kis.  Torej tekočino (sojino mleko ali ovseno), olje,
V drugo posodo presejemo moko in pecilni prašek, ter ščep soli.

Odmerimo 30g koruznega škroba in ščep kurkume.
Z mikserjem premešamo mokre sestavine. Nato dodamo koruzni škrob, premešamo na rahlo z roko. Pričnemo dodajati ostale suhe sestavine, žlico po žlico in nežno mešamo, da nastaja masa.
Ko smo z gostoto mase zadovoljni, dodamo, »sneg« iz aqf premešamo nelahko in nato še kis. Premešamo.
Pekač namastimo le na dnu, ali dodamo peki papir. Robov nič ne mastimo,
V tortni pekač na spodnji del položimo peki papir. Vlijemo, predenemo maso, malce potapkamo »ob pult« tako s pekačem, da se testo lepo razporedi (ne metat ob put :D) in damo peč v pečico segreto na 150° C.
Pečemo najprej na 150° C  cc 15-20 minut in nato na 180° C za 20 minut oz. dokler ni pečeno. Preizkus z noževo konico ali zobotrebcem.

Testo pustimo v pekaču dobrih 30 minut, šele nato odstranimo obrobo.  Najbolje, da ga dodobra ohladimo na mreži. Ohlajeno testo prerežemo na tri oblate.

Nato sestavimo torto.

Sestavim jo v obrobo od pekača in čez noč ali vsaj 4 ure počiva v hladilniku. Odstranim obroč in okrasim.
To je to.

Vse dobro vam želim - Minci

Več idej za nadeve in čoko variate: https://mincikuha.blogspot.com/2017/11/biskvit-za-torto-coko-in-bela-dodane.html

Komentarji