Je en recept za namaz imenovan humus, vendar se ga ni potrebno popolnoma držati, kadar je sveža zelenjava na vrtu se lahko super zaide iz osnovnega recepta in dodaja papriko, naribano korenje, paradišnik, jaz ga celo pripravim z baziliko.
In na popečenem kruhu je tole njami.
Recept je popolnoma osnoven, z uporabo domišljije lahko s tem namazom delate čudeže :) Jaz sem ga že tudi dala na mizo gostom in sicer sem postregla ta in avokadov namaz. Poleg popečene kruhke ali grisinije in palčke korenja.
Čičeriko lahko kupite že kuhano v konzervi ali suho namočimo za 24 ur (vodo večkrat zamenjamo) in skuhamo.
- 200 g kuhane in odcejene čičerke (količino si prilagajajte glede na količino namaza, ki ga želite imeti)
- 3 žlice limoninega soka še bolje sok limete
- 1 pretlačeni strok česna
- sol
- žlica paste Tahini
- ščep kajenskega popra
- malce čilija
- ščep ingverja
- 4 žlice olivnega olja ali katero koli drugo olje blagega okusa, super pa je sezamovo v tem namazu
- sesekljan peteršilj (svež) dodajajte ga po želji
- po želji še dodamo korenček (naroban), čebula (sveža in zelo na drobno sesekljana), sezam, ...
Jem ga na popečenih kruhkih ob spremljavi kakšne sveže zelenjave ali pa kislega zelja, odvisno od sezone :)
Super paše zraven na palčke narezano korenje in pomakate v humus, v tem primeru naj bo humus bolj "tekoč".
Humus uporabljam tudi v kuhi za premaz omlet, v lazanji, v musaki ...
Lahko pa ga pripravite doma in sicer 4 dcl sezama popražimo v ponvi (treba je stalno mešati, pražimo cc 10 minut). Ko se sezam ohladi ga zmeljemo skupaj s 1,5 dcl sezamovega ali olivnega olja in malce solimo (po okusu). Olje dodajajte po želji. Pasto je potrebno hraniti v hladnem in temnem prostoru.
Komentarji
Objavite komentar
Vesela bom vseh predlogov in novih idej.