Ovseni kupčki - sladke kepice iz ovsa

Kadar pripravljam ovsenkota ostane kar nekaj goste zmesi, ki pa je odlična za uporabo naprej. Jaz pripravim piškotke.

Setsavine:
-ostanek ovsa od ovsenkota
-2 žlici kosmičev (kamutovi, osveni, pririni,... po želji)
-pest rozin (malce zmeljemo)
-pest suhih sliv (malce zmeljemo)
-50 g lešnikov (malce zmeljemo)
-4 žlice olivnega olja
-1 žlica rjavega sladkorja
-1žlica vaniljevega sladkorja (domačega) ali vrečka kupljenega, lahko pa tudi izpustimo
-1 žlica polnovredne moke - tu precenite

Ostanek 100g kuhanega mletega ovsa, zmešamo z dvema žlicama kamutovih kosmičev (lahko tudi katere druge kosmiče, ali tudi ovsene) in pustim počivati kakšno uro, da se vse lepo prepoji. Nato dodam rjavi sladkor, vaniljev sladkor, olje, suho sadje in toliko polnovredne moke dadobimo lahlo zmes.
Ta zmes mora biti tako rahla, da ko jo zajamete z žlico se mora lepo ločiti od ostalega dela in obenem še dovolj rahla, da lahko z žlico nalagamo kupčke na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem. Me dnjimi pustimo po 3cm razmaka.
Pečemo jih na 180°C, cc 20 min. Pečene vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladijo, šele nato jih preložimo, če prelagamo vroče namreč lahko razpadejo :)

Tako, jaz uporanbim vse, ne zavržem niti teh 100g kuhanega ovsa :)

Komentarji